Home » Nieuws » Snel een baan na ‘baanarme’ studies

Snel een baan na ‘baanarme’ studies

Ook al valt de jongerenwerkloosheid na een behoorlijk heftige crisis mee en krijgen starters gemiddeld redelijk snel een baan – hbo’ers na zo’n 2,8 en academici na 4,4 maand – het blijken nog altijd de vele alfa’s en gamma’s die lastig aan passend werk komen. Volgens het Maastrichtse Researchcentrum Onderwijs Arbeidsmarkt (ROA) scoren vooral wo-studies als muziekwetenschap, talen en kunst(management) slecht. Dit meldt DeOndermer.nl in een artikel over ‘baanarme studies’.

Deprimerende arbeidsmarktperspectieven

Op het hbo scoren toerisme, diermanagement, toneel en beeldende kunst slecht. Wel een diploma dus, maar waar is het werk? Uit recent onderzoek van Integrand en Intelligence Group blijkt dat universiteiten niet bepaald behulpzaam zijn bij deze zoektocht. Bijna de helft van de ondervraagde studenten zegt wel hulp te kunnen gebruiken bij hun banenjacht, maar kreeg die niet. Hoe komen afgestudeerden van studies met redelijk deprimerende arbeidsmarktperspectieven dan aan een baan? De Pers bevroeg er drie , waaronder Marije Nieuwenhuizen (31), die dit wel – én snel – klaar speelden: 

Marije Nieuwenhuizen (31)

‘Ik ben al wat ouder. Dat helpt. Voordat ik aan Diermanagement begon, heb ik vier jaar een hondenuitlaatservice gehad in het Gooi. Dat liep goed, maar ik zag me niet mijn hele leven honden uitlaten. Toen werd het dus Diermanagement, in Leeuwarden. In de baankansen heb ik me niet verdiept, dít was de studie die ik wilde. Zonder werk komen te zitten was geen optie, ik kon natuurlijk altijd weer terug naar de uitlaatservice. Maar dat hoefde niet. Toen ik afstudeerde had ik de keuze uit drie banen: communicatiemedewerker bij een natuurbeschermingsorganisatie, waar ik ook ben afgestudeerd. Projectmedewerker op een communicatiebureau én docent communicatie en pr-verantwoordelijke op mijn school, Hogeschool Van Hall Larenstein. Die twee laatste functies waren tips van docenten. Ik koos de laatste. Ja, ik had de keuze, maar dat was niet zomaar. Het zit in mijn karakter dat ik er altijd uit haal wat er in zit. Je moet goed weten wat je écht wil, daarbij je stages zoeken, zorgen dat je opvalt in wat je doet door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen. En dat met al je enthousiasme dat je in je hebt. Zo heb ik stage gelopen op een mbo-opleiding en bij een veterinair organisatiebureau, iets in het onderwijs én iets commercieels. Heel bewust, en zo’n baan heb ik nu ook. Ouders vragen wel naar de baankansen van de opleiding. Studenten minder. Ik geef ze een realistisch beeld: het is een zeer specifieke opleiding waarbij veel studenten een baan vinden, maar niet altijd binnen de sector. Maar het is wél mogelijk. Aan mijn studenten vertel ik ook hoe ik het heb gedaan.’

Bron: DeOndernemer.nl

Gerelateerde berichten